Proizvodnja hrane strateška je šansa BiH

Proizvodnja hrane jedna od šansi razvoja bh. ekonomije

SARAJEVO, 15. maja (FENA) – Proizvodnja hrane jedna je od šansi razvoja bosanskohercegovačke ekonomije i rješenje brojnih problema – smatra dekan Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihad Fejzić.

On je kao uvodničar nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99” o temi ”Agrikultura i hrana- istine i zablude” kazao da je jedan od načina povećanja proizvodnje hrane angažovanje mladih ljudi.

– Rješenje je poljoprivredu učiniti atraktivnijom za mlade ljude – istakao je.

To, naglasio je, zahtijeva promjene u edukativnom sistemu, ali i niz aktivnosti koje se trebaju provesti što prije.

Osim angažmana mladih, mišljenja je da proizvodnju hrane treba povezati s turizmom, ali i angažovati stručnjake koji prate trendove.

– Bez obzira što je bh. ekonomija opterećena brojnim nepogodnostima, postoji rješenje – zaključio je Fejzić.

Da je proizvodnja hrane budućnost potvrdio je vlasnik i direktor Arifagić investmenta iz Kozarca Jusuf Arifagić. On je razvio kompaniju na norveškom modelu stočarstva.

– U Kozarac sam doveo model i dostignuća koja su norveški poljoprivrednici sticali unazad 80 godina. Sve što su Norvežani dokazali u svom radu ja sam dokazao da može funkcionirati i kod nas – naveo je Arifagić.

Siguran je da taj model može davati dobre rezultate na prostoru čitave BiH, ali i šire, a tome, kaže, trebaju doprinijeti naučne institucije i poljoprivrednici.

Pozvao je sve zainteresirane, koji se bave proizvodnjom hrane ili to žele, da vide kako je on uspio te da razmijene mišljenja i iskustva.

– Budućnost nam je u zajedničkom radu – poručio je Arifagić.

Također, naglasio je i značaj zdrave stočne hrane, a naveo je da bh. zemljište ima sve što je potrebno da daje najkvalitetniju hranu za životinje. Stoga, kaže, nema mjesta za genetični modificiranu hranu.

Mišljenja je da bi BiH brzo mogla postati gigant u proizvodnji zdrave stočne hrane, a što je uslov i za zdravu hranu za ljude.

Fejzić: Proizvodnja hrane strateška je šansa BiH
– Dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo prof.dr. Nihad Fejzić podsjetio je kako je prehrana jedno od najatraktivnijih pitanja današnjice u svijetu
 

SARAJEVO (AA) – U vremenu kada se sve više govori o tome da je genetski modificirana hrana budućnost prehrane stanovnika Zemlje u budućnosti, Bosna i Hercegovina ima šansu da ne bude na tom kolosijeku, poručeno je ovo danas sa sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99 gdje je govoreno o temi “Agrikultura i hrana: istine i zablude”, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od uvodničara, dekan Veterinarskog fakulteta Sarajevo prof.dr. Nihad Fejzić podsjetio je kako je prehrana jedno od najatraktivnijih pitanja današnjice u svijetu. Šanse za proizvodnju kvalitetne i zdrave hrane u BiH su velike, ističe Fejzić dodajući kako bi takav potez na dugoročno promijenio ekonomsku sliku zemlje.

“Naročito me interesuje kako da postignemo da u našoj poljoprivrednoj proizvodnji napravimo jednu sinergiju između nauke i naučnih institucija kao što su fakulteti i istraživači centri, da ih stavimo u funkciju. To zahtjeva i daleko veće promjene u obrazovnom sistemu, moramo poljoprivrednu proizvodnju načini više atraktivnom za mlade ljude. Niz aktivnosti se može provesti bez obzira što je bh. društvo i ekonomija opterećeno raznim drugim nepogodnostima, smatramo da proizvodnja hrane može biti naša strateška šansa, da je za neki dugoročniji period od desetak godina kompletno moguće promijeniti strukturu naše proizvodnje, vezati proizvodnju hrane za turizam, imati nove kadrove koji će biti sposobni da prate te trendove”, naglasio je Fejzić.

Prema njegovim riječima, naučna predviđanja pokazuju da će za 20 godina na planeti Zemlji živjeti preko devet milijarde ljudi gdje će pitanje prehrane biti “goruće”. Korištenje genetski modificirane hrane u tom slučaju, kako ističe Fejzić, neizbježno je.

“Znamo da danas milijarda ljudi nema dovoljno hrane, da naredna milijarda ne jede dobru izbalansiranu ishranu, s druge strane preko 1,4 milijarde stanovnika pati od problema gojaznosti, srčanih problema, bolesti koje jesu povezane sa hranom. Svjetska poljoprivredna proizvodnja ne može riješiti hranjenje svijeta u narednom periodu ako ne bude koristila genetsku modificiranu hranu kao oblik kako nahraniti svijet. Naša šansa na ovim prostorima, da se ovdje može proizvoditi hrana koja jeste iz kapaciteta tradicionalne. Zagovaramo sistem malog poljoprivrednika koji treba da preživi i zagovaramo sistem gdje treba da bude vidljivo, kako izgleda to mlijeko i kakav mu je kvalitet, 50 posto stanovnika u BiH živi u gradovima, nemaju predstave gdje se proizvodi mlijeko, djeca u školama to gledaju samo u knjigama ili na televizijskim emisijama”, naglasio je Fejzić koji je najavio naredne sedmice u Sarajevu održavanje velikog veterinarskog kongresa na kojem će 260 učesnika iz 11 zemalja raspravljati o temi hrane.

U BiH moguće je primijeniti strane modele za razvoj uspješne poljoprivrede i stočarstva, rekao je Jusuf Arifagić, vlasnik i direktor kompanije Arifagić Investment u Kozarcu.
Prema njegovim riječima, kompanija koju je osnovao primjenjuje norveški model proizvodnje odnosno norveški model stočarstva.

“Dostignuća kojeg su norveški farmeri stekli u zadnjih 80 godina, bazirana na naučnim dostignućima, dobio sam saglasnost norveških zadruga i takav jedan model preselio u svoj Kozarac, u BiH. Sve ono što su norvežani postigli uspio sam dokazati da taj model može savršeno funkcionisati i ovdje i da investiranje u nauku i tehnologiju može dati u ekonomsko smislu vrlo dobre rezultate. Imamo farmu od nekih 700 grla, ona je jedinstvena takve vrste u svijetu, najveća je farma norveških goveda u svijetu po broju, imamo zavidne proizvodne rezultate, naše mlijeko je našlo svoj evropski put prema Evropskoj uniji”, rekao je Arifagić dodajući kako je siguran da pomenuti model može poslužiti svim poljoprivrednim proizvođačima u BiH.

hranaKrug 99poljoprivreda
Novinar Amina Zorniç
Objavljeno Bakir Tiro